
Etkili E-Posta Kullanımı
7 Ocak 2015
Pazarlamanın Tarihsel Gelişimi
8 Temmuz 2015
Beyaz Show Viral
Viralin Başlangıcı
Bugünlerde, fitili 12 Aralık 2014’de ateşlenen ve her hafta bir tarafın cevap vermesi ile “kartopu etkisi” ile bir çığa dönüşen Beyaz – Candan atışması devam ediyor. Özünde bir viral iletişim olan bu atışma gördüğü ilgi ve rating geri dönüşlerinin de desteği ile prodüksiyon kalitesi ve maliyeti git gide artıyor. Diğer bir taraftan fan yapımı klipler ile de bu viral tabana yayılmaya devam ediyor. Peki bütün bu çalışmanın Beyaz Show’a katkısı nedir.
Malum pazarlamada yapılan bu tarz viral çalışmalar ROI(Yatırımın Geri Dönüşü) açısından değerlendirilir. Marka bilinirliğine, oluşan olumlu tutuma ve satışa katkısı değerlendirilir fakat 20 yılı aşkın bir süredir ekranda olan Beyaz’ın veya 1995’den günümüze 7 stüdyo albümü yapmış Candan Erçetin’in bilirliğine katkısının ölçümlemesi biraz gereksiz olacaktır. Diğer bir taraftan bu iki markaya karşı oluşan pozitif tutumu ölçümlemek de saha çalışması gerektirmektedir. Daha çok bu analizi reyting ve share verileri üzerinden yaptım.
İlk viral çalışması 12 Aralık 2014’de Beyaz’ın git parçasına düet yapması ile başlamıştı ama etkiyi daha net görebilmek için 5 Aralık 2014 – 16 Ocak 2015 arasının aldım. Beyaz Show, total/genel izleyici kitlesinde reytinglerini 2,67’den 4,02’ye çıkarmış diğer bir taraftan programın share değerleri son hafta 17,45’lere çıkmış. AB sosyo-ekonomik statü grubunda ise 3,85’den 6,07’de çıkmış; share ise 19,02’den 26,24’de çıkmış. Son olarak ABC1 sosyo-ekonomik statü grubunda ratingler 3,27’den 5,94 yükselmiş ve share ise 16,19 dan 23,15’e kadar artmış. Beyaz Show’un hedef kitlesinin AB sosyo-ekonomik statü grubu olduğunu göz önünde bulundurursak yapılan bu çalışmaların etkisi ile beyaz ratinglerini %50’inin üstünde artırmıştır. Aşağıdaki tablolarda detaylar incelenebilir bu arada 2 Ocak 2015’de Beyaz Show tekrar programı yayınlandığı için değerlendirme dışı bıraktım.
Viralin Analizi



Share: Programın yayın diliminde diğer açık olan alıcılar arasındaki seçilme oranını gösteren sayısal veridir. Örneğin %25 share demek; açık olan 4 televizyondan 1’inde, söz konusu yapım seyredilmiş demektir.
Reyting: Bir dakika başına düşen ortalama izleyici sayısıdır. Share ve Reyting için daha detaylı bilgi için Nielsen Reyting sistemi Wikipedia sayfasını inceleyebilirsiniz.
Son olarak Beyaz Show resmi Youtube kanalında yayınlanan aşağıda da listelenen 6 klip 10 milyonun üzerinde izlenmeye ulaştı; diğer bir taraftan kullanıcılar tarafından yayımlan klipler göz önünde bulundurursak sayılar dahada artacaktır.